czwartek, 19 marca 2009

Kurczak Tandoori

Przepis ten nie ma rodowodu cypryjskiego, ale w szybki i łatwy sposób pozwala na przygotowanie grillowanego kurczaka, który powinien rozpieścić większość podniebień.

Składniki:
- części kurczaka - co kto lubi, mogą być ćwiartki, piersi, uda, podudzia (coś mi to przypomina :)
- przyprawa Tandoori, ja używam Rajah Natural Coloured Tandoori Masala i jestem z niej zadowolony.
- jogurt naturalny
- sól i pieprz.

/nie podaję objętości, rozmiarów oraz wagi - zazwyczaj robię "na oko"
Kurczaka umyj i osusz. Wymieszaj przyprawę z jogurtem, jeżeli lubisz możesz dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Kurczaka potraktuj solą i pieprzem, wcierając je weń. Następnie starannie wytaplaj (czy można starannie taplać ???) kurczaka w marynacie tak, żeby cała powierzchnia mięsa była nią pokryta. Aby uzyskać lepszy efekt, pozostaw mięso w marynacie na jakiś czas. Wiadomo że im dłużej tym lepiej (oczywiście w kategoriach godzin, nie dni).
Kiedy dojdziesz do wniosku, że to właśnie TERAZ, ułóż mięso na wysoko ustawionym ruszcie ( i wcale nie musisz jechać w góry, żeby to zrobić. Wystarczy, że ruszt będzie osadzony na najwyższym z możliwych poziomów). Piecz, często przewracając mięso, aż uzyska ono fajną chrupiącą skórkę.
Smacznego :)

P.S.
wkrótce postaram się dołączać do wszelkich przepisów zdjęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz