niedziela, 29 marca 2009

Łopatka marynowana w chilli.

Ostatnio kupiłem całkiem fajny kawałek wieprzowej łopatki (bez kości). Niestety nie nadawała się ona do okopywania roślin na naszym balkonie w związku z czym zamarynowałem łajzę w sposób dla niej odpowiedni:

1kg łopaki wieprzowej,
dużo świeżo zmielonego pieprzu
sól
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
100 ml oliwy

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej oliwę, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę, wymieszaj i pozostaw na jakiś czas, żeby oliwa nabrała aromatu przypraw.
Mięso pokrój na 1,5 cm plastry i natrzyj niedużą ilością soli. Następnie wymieszaj starannie z marynatą, tak żeby cała jego powierzchnia się nią pokryła. Grilluj na wysokim ruszcie tak, żeby zbytnio nie wysuszyć mięsa. W ten sposób otrzymasz pikantne i soczyste steki. Niestety nie mam zdjęć bo moje nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu okazało się szybsze niż migawka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz